Nederlands Kampioenschap dammen Internationaal of Amerikaans/Engels dammen Soorten damspellen Andere online denkspellen

Wereldkampioenschap dammen

Meedoen met het Nederlands Kampioenschap dammen is een hele prestatie. Een stapje verder is echter het WK dammen. Ook hier worden jaarlijks wedstrijden voor gehouden, om te bepalen wie de beste dammer ter wereld is. Dit wereldkampioenschap bestaat al sinds 1885 en wordt ook nu nog steeds georganiseerd. In al deze jaren zijn er 25 verschillende winnaars gekroond, wat betekent dat er dammers zijn die meerdere jaren op rij hebben gewonnen. Om mee te kunnen doen met deze belangrijkste wedstrijd in de damwereld, is het een vereiste dat je jezelf plaatst door mee te doen aan kwalificatiewedstrijden. In 2015 vindt het WK dammen plaats in Nederland.

Winnaars van het WK dammen

Sinds het begin van het Wereldkampioenschap dammen, hebben 25 dammers zich winnaar mogen noemen. Veel dammers zijn namelijk jaren op rij wereldkampioen geworden. De eerste wereldkampioen dammen, Isidore Weiss uit Frankrijk, heeft bijvoorbeeld zeven keer gewonnen. De Nederlander Piet Roozenburg heeft vier keer gewonnen en de Rus Aleksej Tsjizjov zelfs tien keer. Het WK dammen voor vrouwen wordt sinds 1973 georganiseerd. Ook hier zijn er vrouwen die meer dan een keer hebben gewonnen, zoals Zoja Golubeva (elf keer).

Verschillende soorten WK dammen

Net als bij het Nederlands Kampioenschap dammen, worden er ook wereldkampioenschappen sneldammen en rapiddammen gespeeld. Bij beide spellen is de bedenktijd van de spelers beperkt. Bij rapiddammen hebben dammers dertig minuten bedenktijd tijdens het gehele spel en bij sneldammen maar tien minuten. Dit zorgt voor een extra uitdaging en maakt de wedstrijd ook spannend om naar te kijken.