Bekende dammers Soorten damspellen Techniek voor dammen Internationaal Damtoernooi Brunssum Open 2023

Schooldammen

Dammen is een denksport, waarbij verschillende vaardigheden worden gebruikt. De belangrijkste lijkt inzicht te zijn. Omdat dammen een denkspel is, wordt deze sport op diverse scholen gepromoot. Op die manier maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met dammen. Wanneer ze samen met klasgenootjes het spel spelen, worden kinderen er ook niet raar op aangekeken dat ze bijvoorbeeld niet voetballen of op ballet zitten. De Koninklijke Nederlandse Dambond hoopt verder dat door kinderen bekend te maken met dammen, ze zich eerder zullen aansluiten bij een club.

Categorieën bij schooldammen

Door de grote leeftijdsverschillen op een basisschool, wordt er bij schooldammen gebruikt gemaakt van een verdeling in twee categorieën. Kinderen tot en met groep 6 vallen onder de welpen. Groep 7 tot en met 8 worden pupillen genoemd. Wanneer blijkt dat een welp toch beter mee kan doen met de pupillen, is dat geen probleem. Andersom is echter niet mogelijk. Wanneer de kinderen in categorieën zijn verdeeld, kunnen er teams van minimaal vier personen worden gevormd.

Meedoen met schooldamkampioenschap

Wanneer je hard hebt geoefend op school, is het natuurlijk hartstikke leuk om te strijden tegen andere teams. Om mee te doen met een schooldamkampioenschap, moet het team uit vier spelers en een reservespeler bestaan. Verder is het belangrijk om te onthouden dat er altijd een volwassene mee moet. Dit kan een leerkracht, maar ook een ouder zijn. De Koninklijke Nederlandse Dambond heeft een overzicht van schooldamcoördinatoren, die precies weten wanneer er een toernooi in de buurt wordt georganiseerd.