Soorten damspellen Spelregels voor dammen Wereldkampioenschap dammen Bekende dammers

Nederlands Kampioenschap dammen

Net als bij andere sporten, kun je ook bij dammen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. Het NK dammen bestaat al sinds 1908 en heeft sindsdien voor veel kampioenen gezorgd. Voordat dammers hier aan mee kunnen doen, moeten ze natuurlijk wel tot de absolute top behoren. Dammers kunnen zich kwalificeren voor deze wedstrijd, door mee te spelen met kwalificatiewedstrijden. Tijdens het spelen van een NK gelden er bepaalde regels. Zo heeft het spel een bepaalde tijdsduur, er zijn regels met betrekking tot een remise waardoor een van de spelers toch wint, er kunnen (groot)meesterpunten worden verdiend en de winnaar staat in de finale van het NK in het daaropvolgende jaar.

NK vrouwen

Dammen is een sport waarbij er aparte wedstrijden zijn voor mannen en vrouwen. Er wordt gezegd dat dit onderscheid wordt gemaakt, omdat mannen en vrouwen verschillend zouden denken. Mannen zouden een voordeel hebben, omdat ze vaak een beter ruimtelijk inzicht hebben. Veel mensen zijn het echter niet eens met dit onderscheid. Zo hebben verschillende vrouwen het NK dammen geboycot, om hun standpunt duidelijk te maken. Het NK dammen voor vrouwen is ook beduidend minder populair dan de wedstrijden waar alleen mannen aan meedoen.

Nederlands Kampioenschap sneldammen

Naast de reguliere damwedstrijden tijdens het NK, worden er ook aparte wedstrijden georganiseerd voor sneldammen. Zoals de naam al zegt, gaat het bij deze spellen om de snelheid. Spelers mogen maximaal tien minuten nadenken tijdens de hele wedstrijd. Sneldammen duurt daarom in totaal maar twintig minuten. Tijdens het NK sneldammen zijn er diverse categorieën waar spelers in mee kunnen doen.