Schooldammen Wereldkampioenschap dammen Spelregels voor dammen Nederlands Kampioenschap dammen

Internationaal of Amerikaans/Engels dammen

Het damspel bestaat al heel wat eeuwen en heeft zich in de loop der jaren in Nederland ontwikkeld tot wat nu internationaal dammen wordt genoemd. Dit spel wordt in meerdere landen, waaronder Frankrijk, op die manier gespeeld. In andere landen heeft het eeuwenoude spel zich op een andere manier ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn Engeland en Amerika. In Engeland heet dammen draughts en in Amerika checkers.

Amerikaans/Engels dammen

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt dezelfde vorm van dammen gespeeld, ze hebben alleen een andere naam. Het spel lijkt erg op de Egyptische variant Alquerque van 5000 jaar geleden. Een verschil met het internationale spel is dat het bord een stuk kleiner is. Nederlands dammen wordt gespeeld met een bord van 100 vlakken (10x10), terwijl het Engelse bord maar 64 velden (8x8) heeft. Iedere speler krijgt twaalf schijven, die net als bij dammen op de donkere vlakken worden geplaatst.

Spelregels Engels dammen

De spelregels bij het Amerikaans of Engels dammen zijn vrijwel hetzelfde als bij de internationale variant. Zo kan er bijvoorbeeld ook een slag worden uitgevoerd door over de schijf van de tegenstander heen te springen. Een paar verschillen zijn dat stukken alleen voorwaarts mogen slaan, een dam is beperkter doordat deze alleen een stap voor- of achteruit mag zetten en er kan zelf worden gekozen of er één of meerdere slagen worden uitgevoerd. Checkers kan een leuke afwisseling zijn voor ervaren dammers. Het kleinere speelveld biedt een extra uitdaging, omdat het lastiger is alle schijven goed te beschermen.