Damboeken Internationaal Damtoernooi Brunssum Open 2023 Spelregels voor dammen Techniek voor dammen

Bekende dammers

Net als bij iedere sport, worden er ook bij dammen diverse wedstrijden gehouden. Hierbij zijn in de loop der jaren verschillende winnaars uit de bus gekomen. In de damwereld zijn er inmiddels echte bekende dammers. Zo heeft de jeugd iemand om naar op te kijken en van te leren. Nederland heeft diverse keren het wereldkampioenschap dammen gewonnen, waarbij een aantal dammers erg bekend zijn geworden bij het grote publiek.

Bekende dammer: Harm Wiersma

Een naam die iedereen in de damwereld zal herkennen is Harm Wiersma. Deze in Leeuwarden geboren dammer is wel acht keer wereldkampioen geworden. Naast deze geweldige prestatie heeft Wiersma de titels Nationaal en Internationaal Grootmeester gekregen. Deze bekende dammer heeft naast zijn deelname aan allerlei wedstrijden ook een wereldrecord op zijn naam staan. Harm Wiersma speelt graag simultaanspellen, wat betekent dat hij tegen meerdere spelers tegelijk een damspel speelt. In 1976 speelde hij wel 26 uur aan een stuk, waarbij hij een groot aantal tegenstanders versloeg. Tijdens een simultaanspel loopt de simultaanspeler (meester of grootmeester) langs de verschillende borden om een zet te doen.

Ton Sijbrands

Een andere bekende dammer in Nederland is Ton Sijbrands. Ook hij heeft diverse records op zijn naam staan. Zo is hij zes keer Nederlands kampioen geworden en een keer wereldkampioen. Al zijn kennis over dammen heeft hij met de wereld gedeeld in een van zijn vele boeken over dammen. Ook Sijbrands heeft een wereldrecord op zijn naam staan met betrekking tot simultaandammen. Een groot talent van deze bekende dammer is blind simultaandammen. Het verschil met simultaandammen is dat de dammer alle spellen speelt zonder te kijken.